Barion Pixel Újabb portré került vissza a pápai Esterházy kastélyba - Nemzeti Portrétár

A pápai Esterházy-kastély Ősök Csarnokában 26 kép volt összesen. Ebből 24 darab a Magyar Nemzeti Múzeum birtokában van, melyek visszaadását kezdeményeztük. Eddig 12, részben restaurálatlan képet kaptunk vissza. A mai napon helyezzük vissza a 13. műtárgyat, amely Esterházy Anna Júlia egészalakos portréját ábrázolja – mondta dr. Áldozó Tamás, polgármester ma délelőtti sajtótájékoztatóján.
Dr. Nagy L. István múzeumigazgató a kép történetéről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Mint mondta, a pápai ősgaléria felállításához kapcsolódóan a sorozatot alkotó portrék jelentős részét a galéria kialakításakor már felújították, vagyis a festett felületet átfestésekkel felfrissítették, a hátoldali lyukakat pedig befoltozgatták.
– A norvég projekt keretén belül 8 darab festményt restauráltathattunk. A mai napon Esterházy Anna Júlia egészalakos portréját helyezzük el az Ősök Csarnokában. Az esemény különlegessége, hogy eredetileg egy másik, az Esterházy család történetében meghatározó jelentőségű személy, Dersffy Orsolya képét adtuk át Zsámboki Orsolya restaurátornak. A képet átfestették, körbevágták, valamint új feszítőkeretre húzták, amikor is a Dersffy Orsolya feliratánál a betűk között végzett tisztítás során egy korábbi betűsor kezdett kirajzolódni és kiderült, hogy az Orsolya nevet tartalmazó, eltávolított szöveg nem azonos az alatta lévő felirattal, vagyis az eredeti kép nem Dersffy Orsolyát ábrázolta, hanem – mint az alsó feliratból kiderült – Esterházy Miklós második házasságából született leányát, Anna Júliát – mesélte a múzeumigazgató.
A világszép Esterházy Anna Júlia, a képen látható személy, legalább olyan fontos alakja a családnak, mint Dersffy Orsolya. Férje Nádasdy Ferenc volt.
– Feltételezzük, hogy Anna Júlia portréját azért fedték le Dersffy Orsolya XIX. századi ábrázolásával, mert a felségárulással perbe fogott és kivégzett Nádasdy országbíró felesége volt, de magyarázatul szolgálhat az is, hogy fontosabbnak tartották azt, hogy Esterházy Miklós első felesége kapjon helyet a családi arcképsorozatban – tette hozzá dr. Nagy L. István.
A pápai Esterházy-kastélyt a május 21-ei nyitás óta közel tízezren keresték fel. A felújított termeket október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődök, amikor is tavaszig bezár a kastély további felújítási munkálatok miatt.

Babos Petra:

forrás: www.papa-ma.hu

Dersffy Orsolya, Dersffy Ferenc főpohárnokmester és Császár Orsolya leányaként született.Első férje Mágóchy Ferenc, felső magyarországi főkapitány volt. „Mágóchy Ferenc 1611. november 11-én meghalt, s jelentős vagyont, hatalmas birtokokat és stratégiai fontosságú várakat hagyott feleségére. Az özvegy nem sokáig maradt egyedül. Az újabb gyors férjhezmenetel már akkor is, később is számos szóbeszédre adott okot. Ami tényként leszögezhető: 1612. november 12-én Dersffy Orsolya – meg vele a Mágóchy-vagyon – feleségül ment az akkor harmincesztendős Esterházy Miklóshoz.

TovÁBBI
Érdekességek