Barion Pixel Támogatóinknak - Nemzeti Portrétár

Támogatóinknak

Kedves Támogatónk!

Ha fontosnak tartod a nemzeti múltunk megőrzését, kérjük, hogy támogasd a munkánkat! Hozzájárulhatsz, hogy emlékezetünkben tudjuk tartani nemzetünk kiemelkedő személyiségeit portréik, munkásságuk és élettörténetük tudományos feldolgozásával, bemutatásával.

A Nemzeti Portrétár Alapítványban azon dolgozunk, hogy hazánk kiemelkedő személyiségeinek a portréit

megőrizzük,
restauráljuk,
a portrékon szereplő személy történetét felkutassuk,
publikáljuk,
kiállításokat szervezzünk,
és kultúrát közvetítünk a Kárpát-medencében.

2010 óta nyolc időszaki kiállítást szerveztünk, amelyeket többek között L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, Szabadhegyi Péter, volt londoni nagykövetünk, Varga Mihály pénzügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter nyitott meg.

„Hazatért magyarok” című kiállítás, 2023. június  14. Nemzeti Portrétár
A fotókon L. Simon László, a Nemzeti múzeum főigazgatója és Reicher Péter, a Nemezeti Portrétár főtitkára

Az elmúlt évek során hat könyvet adtunk ki, amelyek közül kettő két nyelven is megjelent (magyarul és szlovákul), és jelenleg Szlovák múzeumokban is kaphatók.

Számos hazai és határon túli múzeummal állunk kapcsolatban, egymást segítve, közös kutatómunkát folytatva igyekszünk a kulturális projekteket megvalósítani.

Máriássy család történetét bemutató portrékiállítás, Szlovákia, Márkusfalva, 2022. június 25.
2023. május 10. Pozsony, a Liszt Intézet, könyvbemutató, Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és Reicher Péter a Nemzeti Portrétár főtitkára

Kulturális pályázatok rendszeres résztvevői vagyunk, a megnyert projekteket sikeresen hajtjuk végre. A Hungarikum pályázat a huszár témájú kutatásainkat, a NKA pályázata a könyvkiadásainkat, a Nemzeti Civil Alap pályázata pedig a határon túli kutatásainkat támogatta. A miniszterelnökség miniszteri kerete tette lehetővé Barabás Miklós festőművész katalógusa kéziratának az előkészítését.

Az médiamegjelenéseket nagyon fontosnak tartjuk, amikor csak alkalmunk nyílik rá élünk a lehetőséggel, hogy hírt adjunk a tevékenységünkről. A közösségi médiában is aktívan jelen vagyunk, a híreinket rendszeresen megosztjuk a szervezetünk Facebook, Instagram és Tik-tok oldalán.

Céljaink, terveink és víziónk mindig van, rövid és hosszú távon egyaránt.  Elsődleges célunk az alapítvány gyűjteményébe bekerült, számos restaurálásra szoruló történelmi arckép kiállíthatóvá tétele, ezek állagmegóvása, kutatása és publikálása.

Női portré restaurálás előtt
Női portré restaurálás utátn

A közeljövőben szeretnénk a fraknói várban lévő Eszterházy, a trakostyáni Draskovich és a szentantalfai Koháry ezredekről könyvet megjelentetni, valamint Barabás Miklós ouvre katalógusának (4500 tétel) nyomdai előkészítését véghezvinni.

Szükséges lenne a Nemzeti Portrétár kutatási kapacitását növelni (emberi erőforrás) és a 11. kerület Bartók Béla út 21. szám alatti kiállítóteremben minél több kiállítást megvalósítani.

Barabas konyv eleje
A támogatás és együttműködés minden formájára nyitottak vagyunk, a támogatóink nevét, logóját kiaványainkban, a honlapunkon és a kiállításainkon feltűntetjük!
Előre is köszönjük az érdeklődő hozzáállást a tevékenységünkhöz és a segítséget!

Nemzeti Portrétár Alapítvány
Bankszámlaszám: 10701513-49647604-51100005
Adószám: 18148635-1-43