Barion Pixel Síremlékek Horvátországból - Nemzeti Portrétár

Reicher Péter a napokban járt a horvátországi Zagorje régióban síremlékek után kutatva. Gyűjtő körútja szép eredményekkel gazdagította portrétárunkat!

Első állomáshelye, a honlapot rendszeresen látogató Csokán Péter javaslatára, Ivanec/Ivánc helység római katolikus temploma volt. A templomban őrzik ugyanis, gersei Pethő János (+1616) egész alakos sírkövét, amelyet érdemes egybevetni a kidolgozásában igen hasonló Thuróczy Benedek sírkövével (+ 1616), Vinica.

Második megállóhelye a lepoglovai pálos kolostor volt. Corvin János (+1504) sírjáról az interneten is csak 30 éves képet, vagy rajzot lehet találni, ugyanis a Corvin János által újjáépített pálos kolostort a jugoszláv időkben börtönnek használták. Reichernek szerencséje volt, mert a restaurátorok beengedték a jelenleg is restaurálás alatt álló templomba, ahol nem csak a csodásan megújított Corvin János sírjáról készíthetett nagyszerű felvételeket, hanem az interneten eddig nem publikált Patachich II. László (+1705) barokk síremlékét is kedvére fotózhatta. Egy harmadik, két megszeppent katonát ábrázoló figurális síremlék is megtalálható a templomban: „SUB HAC PETRA PETRUS CUM PAULO…” kezdetű felirattal, de ennek feldolgozása még folyamatban van.

A trakostyáni Draskovich család ősi temetkezési helyének számító Bednja falu templomában pihenő Draskovich Gáspár II. és felesége Székely Katalin sírját nem sikerült megnézni, mert a templom ez alkalommal zárva volt.

Kárpótlásképpen Pregradában, a Nagyboldogasszony templomban maga a plébános segített eltolni a padozatot, hogy Keglevich Simon III. (+1579) címeres-feliratos sírköve felett befalazott késő reneszánsz stílusban megalkotott sírkő lencsevégre kerülhessen. A sírt a horvát nyelvű internet Keglevich Péternek tulajdonítja helytelenül. A latin felirat világosan írja, hogy ” EPITAFIUM OVOD G D GEORGIO GORVP D:B…..”, vagyis a síron látható térdeplő páncélos alak nem más, mint a varasdi alispán, besanczi Gorup György. Ritka érdekességképpen olvashatóak a gyermekek kőbe vésett nevei, így Anna, Susanna,…

Az egynapos út utolsó állomása Veliki Tabor vára, a Ráttkay család  ősi fészke volt. Noha a vár évek óta zárva a látogatók elől a folyó felújítás miatt, mégis sikerült Ráttkay Péter II. (+1586) sírjának másolatáról képet készíteni. Az eredeti sír állítólag a közeli Desinic falu templomában van, amely azonban zárva volt.

TovÁBBI
Érdekességek