Barion Pixel Rendhagyó művészettörténet óra a Nemzeti Portrétárban - Nemzeti Portrétár

November 5.-én hétfőn, délelőtt 11 órakor a Bartók Béla út 21. szám alatti Nemzeti Portrétár Galériában került sor a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási nyelvű Általános Iskola Tóth Mária rajztanárnő által vezetett csoportjának látogatására. A program keretén belül Vihart Anna restaurátor és a Magyar Képzőművészeti Egyetem óraadó tanára tartott előadást két portré restaurálásának folyamatáról. Az előadás nem titkolt célja volt, hogy a fiatal, rajzolni kedvelő diákok számára bemutatásra kerüljön a restaurátori hivatás, mint egy értékteremtő szakma!

Rendhagyó művészettörténet óra a Nemzeti Portrétárban

Tóth Mária tanárnő megkeresésünkre meghallgatta a lehetőséget, hogy egy non-formális 2 X 45 perces óra keretében, a Portrétárban bemutatásra tud kerülni egy olyan előadás, ahol a diákok megismerhetik a restaurálás folyamatát. Bemutatásra kerülhetnek az egyes fázisok, fényképes dokumentációval, tablókon szemléltetve a festmény mindenkori állapotát. Ráadásul az elkészült képeket ott, a helyszínen szemügyre is vehetik.

Rendhagyó művészettörténet óra a Nemzeti Portrétárban

A szervezést néhány hét alatt sikerült megoldani, és 14 érdeklődő hallgatta meg az előkészített órát, amelyen a Nemzeti Portrétár számára két festmény restaurálását mutatta be Vihart Anna. A képek Szombathely mellől származtak. Korábbi tulajdonosa a keretből kivágva, összetekerve tartotta őket a háború utáni évtizedekben. A gyerekek érdeklődve hallgatták az előadást, majd számos kérdést tettek fel az előadónak, aki válaszaiban igyekezett a restaurátori szakma szépségeire felhívni a figyelmet!

Kelemen Noémi

EVS önkéntes

TovÁBBI
Érdekességek