Barion Pixel Minisztériumi levélváltás - Nemzeti Portrétár

Alapítványunk elnöke, Hrabéczy Andrea, és Sándor Ákos kuratóriumi tag levében fordultak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához a muzeális intézményekben történő portrékutatási folyamat megkönnyítése érdekében.

Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár úr válaszában megerősítette, hogy a 47-2001. (III.27) Kormányrendelet értemében a múzeumokban történő kutatás ingyenes, ugyanakkor sajnos ő sem tudott segíteni a másolatok/fotózás készítésének kérdésében, ezen esetre a jelenlegi gyakorlat szerint nagyon sokféle szabályozás vonatkozik, attól függően, hogy a múzeum fenntartója az állam, önkormányzat, egyház, alapítvány, gazdasági vállalkozás, vagy magánszemély.

A fotózás kérdése tehát jelenleg a múzeumok egyedi hatáskörébe tartozik, bár jeleztük, hogy a nyugati gyakorlathoz hasonlítva pimaszul magas a magyarországi múzeumi foto jegyek ára, – hiszen a Louvre-ban a Mona Lisa és minden műtárgy SZABADON fényképezhető-,  ugyanakkor számos hazai múzeumban, érthetetlen módon, egyáltalán nem lehet fotózni.

TovÁBBI
Érdekességek