Barion Pixel Külföldről hazatért portrékból nyílt kiállítás a Nemzeti Portrétárban - Nemzeti Portrétár

Külföldről hazatért portrékból nyílt kiállítás a Nemzeti Portrétárban

Nemzeti Portrétár hírei

Hazatért magyarok címmel 17–19. századi magyar történelmi személyiségek eddig külföldön lappangó, korábban soha ki nem állított portréiból nyílt kiállítás a Nemzeti Portrétár budapesti kiállítótermében.

A kiállítást L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazatója nyitotta meg és beszédében kiemelte: a tárlat felhívja a figyelmet a magyar történelmi emlékezet szempontjából fontos értékeket megőrző magángyűjtők tevékenységére, akiknek a munkája nélkül számtalan kiemelkedő alkotást nem ismerhetne meg a nagyközönség.

“Nagy öröm számunkra az együttműködés a Nemzeti Múzeummal, magyar vonatkozású portrék bemutatásában.” – nyilatkozta Reicher Péter a Nemzeti Portrétár főtitkára.

Reicher Péter, L. Simon László és Szathmáry Tibor
Reicher Péter és L. Simon László

A tárlaton 14, magángyűjtők által megvásárolt és többek között Ausztria, Olaszország, valamint Svájc műtárgypiacairól hazahozott alkotást lehet megtekinteni. A kiállításon először volt a nagyközönség számára látható a Nemzeti Múzeum, 2022. novemberében Németországban vásárolt Koháry Ferenc királyi személynök arcképe.

L. Simon László hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar történelmi múlt tárgyi emlékei érdekében történik.

TovÁBBI
Érdekességek