Barion Pixel Huszárezredek portrégalériája - Nemzeti Portrétár

Huszárezredek portrégalériája

Nemzeti Portrétár hírei

A Nádasdy-huszárok

A Nemzeti Portrétár kiadványainak sorában elsőként a betléri Andrássy-kastélyban őrzött, 9. számú Nádasdy-huszárezred tisztjeiről fennmaradt portrék kerülnek bemutatásra. A huszárok életrajzai érdekes és hű lenyomatai a 18. századi történelemnek.

A szerzők dr. Réfi Attila történész és Harald Skala, Németországban élő, cseh származású kutató. A kiadványt az Agrárminisztérium Hungarikum pályázata tette lehetővé.

„A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.”

könyv bemutatójára 2022. március 23-án került sor, Dallos Gyula miniszteri biztos úr vezetésével.

Fotók a könyvbemutatóról: Sebestyén Jenő

A huszárság témakörének kutatását lehetővé tevő Hungarikum pályázat keretén belül a Nemzeti Portrétár további huszárezredek portré-galériájának kiadásán dolgozik. Ahhoz, hogy a történelem során szétszóródott, még fellelhető huszár portrék újra, legalább virtuálisan ismét egy közösséget alkothassanak, szükségünk van az Ön segítségére is!

Amennyiben ismerete van magyar vonatkozású, magyarországi vagy határon túli, köz-, egyházi-, vagy magángyűjteményben, akár ismeretlenként is nyilvántartott huszár, vagy katona portréról, kérjük lépjen velünk kapcsolatba! Segítségét előre is köszönjük!

TovÁBBI
Érdekességek