Barion Pixel Együttműködés a Brassói Szépművészeti Múzeummal - Nemzeti Portrétár

Bartha Árpád, a Brassói Szépművészeti Múzeum igazgatója és Reicher Péter, alapítványunk főtitkára nemrégiben személyesen találkoztak.

Bartha_Arpad

 

A megbeszélésen a Nemzeti Portrétár szakmai segítséget kért a főigazgató úrtól, hogy az erdélyi szász családok portréinak kutatása valahogy elindulhasson. Szinte teljes egészében érintetlen terület a szász – Siebenbürger Sachsen – családokat ábrázoló képek gyűjtése, beazonosítása, publikálása. Bartha Árpád ígéretet tett arra, hogy lehetőségeihez képest figyelemmel kíséri és segíti alapítványunkat a szász portrék kutatásában.

Nemzeti Portrétár Alapítvány megkezdi tehát a birtokában lévő szász portrék mindenki számára elérhetővé tételét a honlapon! Az e témakörbe tartozó képeket a „szász”, „Sachse” „Erdély” „Siebenbürger Sachsen” keresőszóval kereshetők.

Mint ismeretes a szász portrékról Julius Bielz – erdélyi szász művészettörténész, néprajzkutató, muzeológus – közölt 1936-ban egy összefoglaló munkát, amely 1034 szász portré leírását tartalmazza. Kalandos úton, Németországból került alapítványunk birtokába egy példány, amely alapján megállapítható, hogy tíz alatti azon arcképek száma, amelyek egyáltalán fellelhetőek interneten, vagy éppen láthatóak valamely erdélyi múzeum kiállításán. Tennivaló tehát akad bőven a jövőben a szász portrék kutatásának területén, ezért arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy amennyiben tudomásuk van a témakörbe eső portrékról, kérem hívják fel figyelmünket!

Köszönettel:

a Nemzeti Portrétár

TovÁBBI
Érdekességek