Barion Pixel A Pálffy-huszárokról szóló könyv bemutatója a pozsonyi Liszt Intézetben - Nemzeti Portrétár

A Pálffy-huszárokról szóló könyv bemutatója a pozsonyi Liszt Intézetben

A magyar és szlovák nyelven kiadott könyv, a Vöröskői Várban őrzött Pálffy Rudolf huszárezred tiszti portréit mutatja be 1762-ből.

Nagy örömmel szeretnénk megosztani, hogy a Nemzeti Portrétár 2023. május 10-én, Pozsonyban, a Liszt Intézetben bemutatta a Szlovák Nemzeti Múzeum Vöröskői Várában őrzött Pálffy Huszárezred tiszti portréiról szóló könyvét!

Az eseményt Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója nyitotta meg. A továbbiakban a könyv tartalmát a két szerző: dr. Réfi Attila, a Károli Gáspár Református Egyetem huszártörténeti kutatócsoport vezetője és dr. Nagy-Luttenberger István, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont tudományos főmunkatársa mutatta be. A huszárkönyvek sorozatával kapcsolatban megosztotta velünk gondolatait Harald Skala, cseh származású hadtörténész, valamint Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára, aki a kötetek létrejöttéről és a festmények digitalizálásának fontosságáról beszélt. Az eseményen megjelent Jozef Tihanyi, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Vöröskői Múzeum kurátora, akinek segítségével digitalizálni tudtuk a múzeumban található Pálffy-huszárok portréit.
 

Az esemény ismét rámutat arra, milyen fontos a kulturális örökségünk megőrzése és a múzeumokban őrzött értékek megosztása.

Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója és Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára

Jozef Tihányi, a Szlovák Nemzeti Múzeum kurátora és Nagy L. István történész

Réfi Attila történész előadása a szlovák nyelvű tolmács segítségével

TovÁBBI
Érdekességek