Barion Pixel Karácsonyi ajándékot kaptunk a rimaszombati Gömör-Kishont múzeumból - Nemzeti Portrétár

Karácsony előtti utolsó munkanap, péntek délután érkezett drótpostán a Gömör-Kishont múzeum karácsonyi ajándéka: A múzeum raktárában megbújó portrégyűjtemény teljeskörű digitalizált változata!

A káprázatos leletben a Rimaszombathoz és Gömörhöz kötődő 18-20. századi lokálpatrióták ritkán, vagy még soha nem publikált arcképeire bukkantunk.

A gyűjteményből előkerült Tóth Pápai János seb-, és szemorvos, Bodon József novella író, Laurentzy János és Schulleck Gáspár evangélikus lelkészek  képe mellett a kisnemesi Pálóczy családból Klára, a Bartakovich családból egy házaspár, a Széplaky családból, a még meghatározásra váró, fiúk portréja.

A gyűjtemény talán három legbecsesebb darabja a Jánoky család epitáfiuma 1721-ből, amely sematukusan ugyan, de sok apró vizuális informáziót rejt, valamint Putnoky Móric képviselő, és neje, Szentimrei Grocsith Károlyi Sarolta, csillagkeresztes hölgy portréja, aki 1896-ban Erzsébet királyné mellett szolgált.

Az ajándékozó Gömör-Kishont Megyei Múzeum munkatársainak és minden kedves olvasónknak is boldog karácsonyt kíván a Nemzeti Portétár munkatársai!

Hrabéczy Andrea, Sándor Ákos és Reicher Péter

TovÁBBI
Érdekességek