Barion Pixel Az isenheimi oltárnál találkozott főtitkárunk a BBC művészettörténészével - Nemzeti Portrétár

Az isenheimi oltárnál találkozott főtitkárunk a BBC művészettörténészével

Nemzeti Portrétár hírei

A franciaországi Colmarban, az Unterlinden Museumban található jelenleg Niclaus of Haguenau és Grünewald által 1512-16 között készített híres oltárkép. Ezt a poliptichont, amely a francia forradalomig a kolostorkórház kápolnájának főoltárát díszítette, Guy Guers rendelte meg, aki 1490 és 1516 között az Antonita rend kolostori komplexum felügyelőjeként szolgált Isenheimben, körülbelül 15 mérföldre délre Colmartól.

Niclaus of Haguenau és Grünewald
Niclaus of Haguenau és Grünewald híres oltárképe (1512-16)

Az 1300 körül alapított isenheimi kolostor a 11. században a franciaországi Dauphiné régióban alapított Szent Antal rendhez tartozott. Az antonita rend szerzetesei a középkorban általánosan elterjedt szörnyű betegség, a Szent Antal tüzének áldozatait szolgálták. Ennek a szerencsétlenségnek az oka ma már a rozsfüvön tenyésző gomba (ergot) okozta mérgezés, amely szennyezi a kenyérkészítéshez használt rozslisztet. Az anyarozs olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely megőrjíti áldozatait, és a végtagok véráramlásának szűkülése miatt a kezek és a lábak üszkösödését okozza. A betegek gondozására az antoniták jó minőségű kenyeret szolgáltak fel, és itatták meg velük a  saint vinage nevű főzetet , egy szent szeszezett bort, amelyben a szerzetesek először speciális gyógynövénykeveréket maceráltak, majd beáztatták Szent Antal ereklyéit. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövényekből kenőcsöt is készítettek.

Az isenheimi szerzetesek apránként a kolostor által megrendelt és finanszírozott műalkotások gazdag gyűjteményére tettek szert, amelyek közül az egyik ez az oltárkép. A forradalomig ebben a vallási intézményben tartották, majd 1792-ben a francia nemzeti könyvtár helyi fiókjába helyezték át megőrzésre. 1852-ben a colmari Unterlinden néven ismert egykori domonkos kolostor kápolnájába helyezték át, amely az akkoriban alakult múzeum legfőbb kincse lett, és azóta számos látogató keresi fel.

Reicher Péter a Nemzeti Portrétár főtitkára szabadsága során felkereste az Unterlinden Museumot, hogy Grünewald csolálatos oltárképét eredetiben lássa. Amint betoppant a terembe, észrevette, hogy az oltárkép előtt a BBC forgatóstábjával a háta mögött a világhírű „Reneszánsz másképp” című művészeti filmsorozat főszereplője
Waldemar Januszczak áll.

Reicher Péter üdvözölte a híres műkritikust a budapesti Portrétár nevében és röviden ismertette a Portrétár célkitűzéseit, feladatait. A világhírű műkritikus udvariasan meghallgatta főtitkárunk bemuatkozását, majd indult a forgatás. Természetesen néhány közös szelfi azért készült 🙂

Waldemar Januszczak és Reicher Péter

TovÁBBI
Érdekességek