Barion Pixel Beszámoló a füleki Koháry-Coburg konferenciáról - Nemzeti Portrétár

A MACSE híreiből értesültem, hogy 13-14-én Koháry-Coburg konferenciát szervez a Füleki Vármúzeum Agócs Attila igazgató vezetésével. Miután személyesen is érintve vagyok, hiszen I. Kohári István fia Farkas leánya Zsófia (Berényi Ádám felesége) felmenőm, örömmel terveztem a kiutazást. A salgótarjáni busz után a helyi járatról Somoskőújfaluban szálltam le, ahol a kerekes kiskoffert magam után húzva átléptem a határt, ahonnan már csak egy stoppolás segített nem többet, mint az első két előadást lekésnem.

A Füleki Helytörténeti Múzeum frissen felújított terme zsúfolásig megtelt a hallgatósággal. A mintegy 30 magyar és 30 szlovák résztvevő a család első jelentős tagjáról, Kohári Pétertől kezdve a költészet, az uradalmi gazdálkodás, a ferences egyházzal fenntartott kapcsolatokon keresztül segített megismertetni leginkább Kohári Péter, fia I, és annak fia II. István korabeli életvitelét, gondolkodását.

A konferencia második része pedig a Kohári családba benősülő, Mária Antóniát feleségül vevő Coburg Ferdinándra, és annak unokájára, Ferdinándra, a bolgár cárra fókuszált. Ez utóbbiról a kitüntetésein keresztül, a család 19-20. századi vállalkozásain, valamint a Szent Antalon található Koháry-Coburg kastély igazgatója által megvalósított filmes visszaemlékezések alapján egy rendkívül művelt, sokoldalú, nagyszerű diplomata államférfi és ember képe bontakozott ki.

A konferencia szakavatott előadói és hallgatói közé első alkalommal csöppenve máris pótolható lehetőségre lettem figyelmes:

–         A konferencia során az ikonográfiai, vagyis az arcképek kérdése teljesen hiányzott. Az előadásokon összesen 5 kép szerepelt a Koháry-Coburg család tagjairól. A Szent-Antali Múzeum a másnapi látogatás során megmutatta a mintegy 10-12 beazonosított Koháry-Coburg képet, de a még ismeretlen 6 db Koháry családtagot ábrázoló arcképpel a Nemzeti Portrétár Alapítvány is megkapta a leckét. Hasonló rendezvényeken, mint amilyen november 26-27-én lesz Nyírbátorban a Báthory családról, a Portrétár Alapítványnak szép lenne ikonográfiai kérdésekben támogatni a rendezvényt. Ez azonban kutatást, kapacitást és szakmai elmélyülést igényelne, hogy elérje a profi történészek által meghúzott szakmai szintet.

 Összességében öröm volt értesülni és részt venni a konferencián, ahol a felkészült és toleráns előadóktól valamint hallgatóságtól sokat lehetett tanulni, de éppen a mi érdeklődési területünkről, a portrék oldaláról igenis lehetőségünk lenne hozzáadnunk a hasonló rendezvényhez!

Budapest, 2011. szeptember 18.

Reicher Péter

TovÁBBI
Érdekességek