Nemzeti Portrétár


Híreink
Rábukkantunk báró Pongrácz Gáspár ezredes portréjára
2011. május 02. hétfő, 22:28

Reicherné Hrabéczy Andrea Liptószentmiklóson egy magángyűjteményben bukkant szentmiklósi és óvári báró Pongrácz Gáspár portréjára, amely a felirat szerint 1703-ban készült. Nagy Iván szerint "Gáspár az öregebb grófi ág atyja, I. Leopold király alatt ezredes volt", mint ahogy azt a festmény feliratával is megegyezik, amely szerint a Forgách ezredben. Neje Révay Julianna volt.

 

szentmiklósi és óvári Pongrácz Gáspár ezredes

 

A festmény érdekessége, hogy eladó! Szakmai mérlegelés arra az eredményre vezetett, hogy a kép valamilyen ismeretlen Pongrácz ősgalériából származhatott. A festmény kvalitásos, és a ritkán ábrázolt szentmiklósi és óvári Pongrácz család egy azonosítható tagját ábrázolja. Miután alapítványunk anyagi kereteit meghaladja a kínált ár, ezért kísérletet teszünk a festmény megvételéhez adomány gyűjtésre!

Az esetleges felajánlások, vagy további információ kérések esetén várjuk szíves leveleiket! 

 

 
Megalakult a MACSE
2011. március 12. szombat, 18:40

A Nemzeti Portrétár Alapítvány nagy örömmel üdvözli a Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet megalakítását, amelyhez ezúton is gratulálunk!

Alapítóink örömmel vették tudomásul, hogy csak néhány hónappal előzték meg annak a közösség megalakulását, amelynek számára igazából a portrétár kezdeményezése kiindult. Az NPG alapítói is családfakutatók, és egyben máris kérték felvételüket a MACSE-be. Természetes, hogy a Nemzeti Portrétár örömmel bocsájtja a MACSE - és mások - rendelkezésére adatbázisát, és amennyiben részletesebb adatokra volna szükség, felajánlja személyes konzultáció lehetőségét!

A továbbiakban azonban az NPG is kéri a MACSE segítségét, amennyiben tagjai további portrékkal tudják bővíteni az adatbázist, ne habozzanak megragadni a digitális fényképezőgépet, majd a klaviatúrát!! 

Boldog, hosszú, és lelkes civil életet kívánva üdvözöljük a MACSE-t!

Sándor Ákos és Reicher Péter

 
Minisztériumi levélváltás
2011. január 03. hétfő, 20:13

Alapítványunk elnöke, Hrabéczy Andrea, és Sándor Ákos kuratóriumi tag levében fordultak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához a muzeális intézményekben történő portrékutatási folyamat megkönnyítése érdekében.

Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár úr válaszában megerősítette, hogy a 47-2001. (III.27) Kormányrendelet értemében a múzeumokban történő kutatás ingyenes, ugyanakkor sajnos ő sem tudott segíteni a másolatok/fotózás készítésének kérdésében, ezen esetre a jelenlegi gyakorlat szerint nagyon sokféle szabályozás vonatkozik, attól függően, hogy a múzeum fenntartója az állam, önkormányzat, egyház, alapítvány, gazdasági vállalkozás, vagy magánszemély.

A fotózás kérdése tehát jelenleg a múzeumok egyedi hatáskörébe tartozik, bár jeleztük, hogy a nyugati gyakorlathoz hasonlítva pimaszul magas a magyarországi múzeumi foto jegyek ára, - hiszen a Louvre-ban a Mona Lisa és minden műtárgy SZABADON fényképezhető-,  ugyanakkor számos hazai múzeumban, érthetetlen módon, egyáltalán nem lehet fotózni.

 
Az első képek Erdélyből
2010. november 30. kedd, 16:20

Megérkeztek az első képek Erdélyből.

Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum képtárának vezetője, Veres Péter úr jóvoltából, a múzeum együttműködést ajánlott alapítványunknak. Ennek értelmében a múzeum történelmi arcképei folyamatosan bekerülhetnek adatbázisunkba. Nagy örömmel fogadtuk a múzeum 2010 februári műtárgyaként is számontartott képeket Toldalagi Mihályról és feleségéről, Mihálcz Erzsébetről. Bővebb információt a képekről Veres Péter alábbi cikkében olvashatnak: Toldalagi Mihályt és Miháltz Erzsébetet ábrázoló festmények

 
Érkeznek a festmények
2010. október 21. csütörtök, 17:39
Az ősz folyamán megkezdődött az alapítványi kezdeményezés, és a honlap ismertetése. A honlapstatisztika szerint napi 5-25 látogatónk van stabilan. A Google szöveges keresésében a már nálunk őrzött ritkán felbukkanó személyek képei megjelennek. Most azon dolgozunk, ami eddig még nem sikerült, hogy a Google képkeresési funkciója szerint hogyan tudjuk úgy indexálni képeinket, hogy ott is megtalálják a keresett portrékat az érdeklődők. Ha valaki tudna ebben segíteni, az esetleg felgyorsítaná a megoldás kialakítását!
 
9 / 11 oldal