Nemzeti Portrétár


Híreink
Közösségi helyiséget nyitunk idővel a Bartók Béla út 21-es szám alatt
2013. december 02. hétfő, 21:01

Kedves Támogatóink, Érdeklődők, Kutatók!

A Nemzeti Portrétár Alapítvány mérföldkőhöz érkezett! A visszajelzések alapján tevékenységünk sok érdeklődőt ért el. Egyre többen jelezték, hogy igény lenne valós közösségi/kiállító hely kialakítására. Több budai önkormányzattal való sikertelen tárgyalássorozat után Újbuda önkormányzata ismerte fel alapítványunk tevékenységében azt a generációkon átívelő közösségteremtő lehetőséget, amelynek értelmében a Bartók Béla út 21-es szám alatti helyiséget bérbe vehettük.

Hrabéczy Andrea kuratóriumi elnök nemrégiben írta alá az önkormányzattal megkötött portré galéria és családfakutató helyiség bérleti szerződését.

A karbantartási munkálatok elvégzése után célunk, hogy mihamarabb birtokba vehessük, és tevékenységünket láthatóvá tegyük, immár a saját galériánkban!

A megjelenéshez szükséges anyagi erőforrások biztosításának érdekében megkezdtük found-raising (forrásbiztosító) tevékenységünket remélve, hogy nemes célunk eléréséhez támogatókat tudunk megnyerni!

Nemzeti Portrétár

 
Testőrparancsnokok a Trautson palotában
2013. november 22. péntek, 21:06

Többek számára ismeretes, hogy Mária Terézia nemesi testőrségének a Trautson palota volt a szálláshelye. A mai napig is álló palota Bécsben, a Természettudományi és a Szépművészeti Múzeum északi sarkától van kétutcányira, Bécs belvárosában.

A palota a magyar állam tulajdonában állt és szolgált mindaddig, amíg az 1960-as évek közepén, máig tisztázatlan sötét körülmények között, az osztrák állam tulajdona nem lett. A palotát teljes egészében felújították, és jelenleg az Osztrák Igazságügyi Minisztérium van benne.

A palotáról az a hír járta, hogy díszterme ismeretlen számú magyar nemesi testőrparancsnok portréját őrzi. A minisztérium, turista hivatalokon, a magyar kulturális misszión, és az interneten keresztül sem sikerült közelebb kerülni a megoldáshoz, mígnem alapítványunk főtitkára, Reicher Péter, bécsi látogatása során meg nem érkezett a minisztérium kapujába.

A rendkívül készséges minisztériumi dolgozók segítségével hamarosan fény derült, hogy a díszteremben, a falakon cc 8 méter magasságban, a következő kapitányok képei, és szépséges magyar nyelvű feliratai láthatóak:

 

- Galanthai herczeg 1764. Esterházy Miklós. 1787, fraknói gróf, táborszernagy, m.k. nemes testőrségi kapitány

- Galantai gróf Esterházy Miklós. cs.k. lovassági tábornok, m.k. testőrség kapitánya 1762 1764

- Erdődi 1760. Gróf Pálffy Lipót., 1762 cs.k. tábornagy, m.k. nemes testőrségi kapitány

- Galanthai herczeg Esterházy Antal. altábornagy, m.k. nemes testőrségi kapitány 1791. 1794.

- Mihaldi báró 1833. Splényi Ignacz 1840. lovassági tábornok, m.k. nemes testőrségi kapitány

- Hainacskeői Gróf Vécsey Ágoston. cs.k. lovassági tábornok, m.k. nemes testőrségi 1840. kapitány 1850.

- Hallerkői 1867. Gróf Haller Ferencz. 1875. cs.k. lovassági tábornok, m.k. testőrségi kapitány.

 

A nemesi testőrség kapitányainak arcképeit természetesen adatbázisunkban mindenki számára elérhetővé tettük!

 

 

 

 
Szász portré-kiállítás nyílik Brassóban
2013. szeptember 18. szerda, 20:35

A kiállítás kurátora - Radu Popica - hívta föl figyelmünket, hogy  Bartha Árpád vezetése alatt álló Brassói Szépművészeti Múzeumban 2013. szeptember 27-től november 10-ig kerül megrendezésre a "Szász portrék Brassóban - az erdélyi művészet egy fejezete" című kiállítás!

A nagyszerű kiállításon 28 mű kerül bemutatásra, amely Romániában eddigi ritka gyakorlat szerint, Bartha Árpád szervező munkájának köszönhetően, több múzeumból, a Brassói Szépművészeti, a nagyszebeni Brukenthal, a Tölcsvári, valamint a Brassói Feketetemplom gyűjteményeiből származnak.

A kiállításon a legbefolyásosabb erdélyi szász családok tagjairól, a Hirscher, Chrestel, Filstich, Drauth, Seuler, Herbert, Rheter, Closius, Fronius, Tartler,... készült képek lesznek láthatóak. Ezzel egyidőben érdemes megismerni a térségben alkotó arcképfestőket, úgy mint Gregorius Pictor (1490 ? - 1553), az idősebb Johann Ölhan (?-1763), Joseph Mohr (1713-1784), vagy akik Erdély szerte dolgozva Brassóban is megfordultak: Franz Anton Bergmann (?-1816), Johann Martin Stock (1742-1800), Franz Neuhauser (1763-1836) és Anselm Wagner (1766-1806), vagy éppen Jacob van Schuppen (1670-1751) festői kvalitását.

Popica kurátor tájékoztatása szerint a kiállításról katalógus is készül, amelyet 81 szász portré illusztál! A hiánypótló kiállítás egyedülálló alkalom, hogy az erdélyi szász kultúrát a portréfestészet remekművein keresztül ismerhesse meg az érdeklődő!

A románul értők az alábbi honlapról is tájékozódhatnak a kiállításról!

Reicher Péter

 

forrás: Radu Popica

 
Pannonhalmi portré kiállítás
2013. szeptember 01. vasárnap, 16:04

Imago - portré kiállítás Pannonhalmán

Egyházi portré kiállítás hírére felkaptam a fejem, és már indultam is az apátság felé! Miután jobbról megkerülhettem az apátság szerény méretű tömbjét, a pénztárban kaphattam szép kivitelű jegyet csak az időszaki kiállításra, ami takarékos megoldás a szelektív érdeklődéssel bíróknak. A pénztártól visszafelé újra meg kellet tenni e félkört, míg a kávézónál szép szál legény vette el kedvesen a jegyem, és kalauzolt a termek felé. Mohón vetettem magam a portré kiállítás előtti termekben helyet kapott lapidárium kő sírjaira, még a félyképezőmet is elővettem egy-két, vaku nélküli kép erejéig, amikor is udvariasan figyelmeztetett a teremőr hölgy - itt is még van ilyen beosztás úgy látszik -, hogy tilos fotózni a 400 éves köveket. A feltételezés szerint vagy elolvadnak, vagy igazgatói utasítás: Szeintem mindkét verzió idejét-múlt.

Belépve a portrék szentélyébe szemem a gyűjtemény nagyközönség számára ritkán látható darabjait fürkészte. Az első teremben viszonylag kevés nagyobb méretű, mindössze 7-10 darab olaj portrét számoltam. Több pap, kevesebb mecénás. A papok képei érdekesek, ritkán hivatkozottak. A kisebb képek a Wideman sorozatra hajaznak, különlegesség nélkül.  A terem igényes vitrineiben a miniatűrök szépek, de legtöbbje ismeretlen, vagy nem magyar. Feltűnik azonban a feliratok olvasásakor, hogy minden tökéletesen ki van írva angolul is, ami européer. Van is látogató külföldi, csaknem a fele a jelenlévőknek.

Az "olaj" teret elhagyva többet már nem is találkozunk olajjal, amit személy szerint sajnálok, de helyette következik egy tematikus rendezés, ami érdekesnek ígérkezik. A portrék mérete a fotók méretére zsugorodnak, így egész közel kell állni a képekhez. Minden látogató rátapad a falra és igyekszik az arc élményét beemelni, miközben a méretre szabott(?!) plexibe csomagolt, nem csillogó, ám a képre irányuló spot fényben megismerni az ábrázoltakról szóló szakmai leírást. Én speciel nem vittem magammal az egy diopriás szemüvegemet, és bizony így megszenvedtem a betűk olvasását. Ekkor döntöttem el, hogy a katalógust mindenképp meg fogom venni.

Alig merül ki egy csoport fotó tematikája - amelyeket direkt nem árulom el, hogy meglepetés legyen a múzeum-látogatónak -, máris tólják alánk a következőt a rendezők: Bogdán Melinda és Petneki Áron. A mondanivalóhoz azonban egyre közelebb kell állni a képekhez, ugyanis jönnek az iskolai táblaképek, vagyis egy fotón 40 egyenruhás személy. A tekintet látogatói élményéért én szívem szerint már lúpéért kiáltanék, de nem szeretném elárulni még mérhetetlen szakmai lelkesedésemet a kiállításért! Végre emberekről és csakis emberekről szól egy kiállítás! Semmi minimalista, színekről, vagy formákról, modern, vagy régi tárgyakról, hanem emberekről! Én ugyanis az emberekért vagyok oda e világon, biztos ezért sodort az élet a Nemzeti Portrétár felé is! Ha én rendezhetnék kiállítást, bizonyára többet sztorizgatnék az ábrázolt személyek életéről, de a tisztességes szakmai tematikák megalkotása mindenképp dícséretesek a kurátorok részéről! A rengeteg információt pedig a kiállításra, és nem utána, megjelent részletes katalógus tartalmazza. Örömmel fedezem fel nem csak a magyar államot, hanem a Concorde Alapkezelőt is, mint támogatót. Hála legyen, feltételezem, egy volt benzés diáknak!

A kiállítás az ősszel még nyitva van! Aki teheti, ki ne hagyja a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményének "imago" nevű portré kiállítás megtekintését!

Reicher Péter

 

 

 
Együttműködés a Brassói Szépművészeti Múzeummal
2013. március 02. szombat, 15:37

Bartha Árpád, a Brassói Szépművészeti Múzeum igazgatója és Reicher Péter, alapítványunk főtitkára nemrégiben személyesen találkoztak.

A megbeszélésen a Nemzeti Portrétár szakmai segítséget kért a főigazgató úrtól, hogy az erdélyi szász családok portréinak kutatása valahogy elindulhasson. Szinte teljes egészében érintetlen terület a szász - Siebenbürger Sachsen - családokat ábrázoló képek gyűjtése, beazonosítása, publikálása. Bartha Árpád ígéretet tett arra, hogy lehetőségeihez képest figyelemmel kíséri és segíti alapítványunkat a szász portrék kutatásában.

A Nemzeti Portrétár Alapítvány megkezdi tehát a birtokában lévő szász portrék mindenki számára elérhetővé tételét a honlapon! Az e témakörbe tartozó képeket a "szász", "Sachse" "Erdély" "Siebenbürger Sachsen" keresőszóval kereshetők.

Mint ismeretes a szász portrékról Julius Bielz - erdélyi szász művészettörténész, néprajzkutató, muzeológus - közölt 1936-ban egy összefoglaló munkát, amely 1034 szász portré leírását tartalmazza. Kalandos úton, Németországból került alapítványunk birtokába egy példány, amely alapján megállapítható, hogy tíz alatti azon arcképek száma, amelyek egyáltalán fellelhetőek interneten, vagy éppen láthatóak valamely erdélyi múzeum kiállításán. Tennivaló tehát akad bőven a jövőben a szász portrék kutatásának területén, ezért arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy amennyiben tudomásuk van a témakörbe eső portrékról, kérem hívják fel figyelmünket!

Köszönettel:

a Nemzeti Portrétár

 
4 / 11 oldal